söndag 21 december 2014

Ge 16-åringar rösträtt

En del menar på att våra ungdomar är omogna och saknar kunskaper och livserfarenhet, men vilka har egentligen bäst erfarenhet och kunskap om frågor som rör t.ex. skolan eller fritidsgården? Kunskaper och erfarenheter kring vad det innebär att vara ung?

Idag är rösträttsåldern 18 år för kommun, landsting och riksdag. Med val vart fjärde år gör det att genomsnittsåldern för förstaväljare är 20 år. All respekt för den äldre generationen, men en allt äldre befolkning gör att antalet röstberättigade äldre ökat kraftigt. Vilket naturligtvis ger genomslag i vilka frågor som främst kommer upp på den politiska dagordningen och riskerar tränga undan andra.

Som 16-åring kan du idag arbeta och förfoga över eget ihop tjänade pengar, betala skatt, får driva företag och du är straffbar.

Det är inte mer än rimligt att  16-åringar får vara med och påverka genom att få rösträtt i kommunval. Kommunen är ju den politiska nivå där man kan påverka närmiljön främst. Dessutom utgör skola och barnomsorg i den genomsnittliga kommunen den största delen av verksamheten. Verksamhetsgrenar som våra 16-åringar definitivt har närmast kunskap och erfarenheter av.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar