söndag 28 december 2014

Decemberöverenskommelsen

Idag gick statsminister Löfven (S) och partiföreträdare för Mp, C, M, Fp och Kd ut och informerade om den informella överenskommelsen som gjort att extraval ej kommer utlysas.

I korthet går den ut på att:

- Minoritetsbudgetar ska släppas igenom.

- Man ska ej bryta ut delar av budgeten.

- Den statsministerkandidat som får störst majoritet ska släppas igenom.

- Tre politikområden ska göras upp om över blockgränserna; försvaret, energifrågor och pensionerna.

Därtill ska en utredning tillsättas för att eventuellt ändra riksdagsförordningen och överenskommelsen ska gälla fram till valet 2022.

Som allt annat kan man både se positivt som negativt i allt det här.

Det positiva kan vara att "tjafset" har lagt sig och man började försöka reda ut saker, få till lite verkstad. Det kan borga för en del stabilitet framöver. Minoritetsregeringar är ju inget ovanligt i Sverige och landet måste ju kunna styras trots det.

Det vanliga är dock att minoriteten söker stöd hos majoriteten genom kompromisser, t.ex. genom att anpassa en statsbudget. Så har minoritetsregeringar fungerat förut och det är också logiskt utifrån hur väljare röstar. En sådan budget får då stöd av en majoritet av de förtroendevalda som väljarna valt.

Decemberöverenskommelsen är någonting helt annat. Efter den surrealistisk cirkus som var så "tvingades" de börja samtala med varandra, men lösningen var som sagt något udda. Nu har man indirekt sagt att man ska låta minoriteten kunna bestämma över majoriteten. Det rimmar lite illa vid en första anblick. Det återstår dock hur detta kommer se ut och om det ens kommer hålla som praxis.

En annan reflektion är att tidigare var det högljutt prat om vikten att stå för just sin politik som gjorde att Alliansen röstade för sitt. Från Löfvens håll var det prat om extraval för att lösa de politiska knutarna. Plötsligt verkar inget av detta viktigt längre. Det går fort att byta inställning i politikens värld...

Annie Löf lovade t.o.m.tydligen hellre äta upp sin högra sko än stödjar S: Jag äter hellre... Gäller det fortfarande?

På Moderaternas FB-sida är kommentarerna inte nådiga över uppgörelsen: "Aldrig mer M!! Varför rösta överhuvudtaget? En röst på M är tydligen en röst på S... Så nästa gång det är val stannar jag hemma i soffan!" 

Även Socialdemokraternas FB-sida får sig en och annan kommentar: "Jag röstade på socialdemokraterna men ändå är alliansen kvar o deras budget snacka om att bli blåst o lurad när man röstade."

Liksom Folkpartiets: "Min röst har ni förlorat. Varför skall jag rösta på FP när ändå rösten hamnar hos S eller MP? Väljarna kommer att straffa FP och man hamnar under 4% spärren för denna idiotiska överenskommelse."

Samt Miljöpartiets: "Svagt och mycket fegt av Miljöpartiet. Nu har vi blivit ett vänsterparti från att varit ett grönt parti. När jag gick med i partiet 1996 var jag stolt, ett parti som inte tillhörde något block, varken vänster eller höger utan det gröna blocket."

Det känns viktigare än någonsin att fler politiska alternativ, än de som sitter i riksdagen, får komma fram i debatten. Sverige behöver fler rådiga politiska alternativ, inte färre och villrådigare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar